Simon Kirin naisten Suomensarjan joukkue kauteen 2024 uudistuneella ilmeellä

15.12.2023

Mennyt kausi 2023 päättyi Simon naisten suomensarjan joukkueella pettymykseen, vaikka joukkueella oli innostunut ja motivoitunut meininki läpi kauden. Joukkue tipahti maakuntasarjaan. Pettymystä kesti kuitenkin vain muutaman syysviikon. Valoa alkoi näkyä Muhoksen suunnasta. MuPS:n naiset nousivat suomensarjaan, mutta seuralla ei ollut edellytyksiä ottaa sarjapaikkaa vastaan. Nopealla aikataululla saatiin aikaan yhteistyösopimus Simon Kirin ja MuPS:n kesken.

Muhos luovutti suomensarjan paikkansa Simon naisille. Samalla kuusi Muhoksen pelaajaa siirtyi Simoon. Kun mukaan saatiin vielä vahvistus Liposta ja Simon omia kasvatteja päätti jatkaa joukkueessa, olikin Kirillä jo koossa erinomainen ja laaja, jopa yli 15 pelaajan rinki. Vakautta ja suunnitelmallisuutta lisäsi joukkueenjohdon ja valmennuksen puolella Erno Hirvaskosken, Velu Martimon ja Milja Martimon jatkaminen tehtävissään, mutta erityisesti vastuuvalmentajaksi ja pelinjohtajaksi tullut Ville Vakkala.

Sarjapaikka varmistui syyskuun lopulla. Samalla uudistunut naisten joukkue aloitti ensimmäiset yhteiset harjoitukset. Syyskuun kokoontumisessa Toivon tuvalla huokui innostunut ja rennon iloinen meininki. Joukkuejohto kävi läpi tavoitteita niin joukkueen pelaamisen kuin harjoittelun osalta. Harjoitusohjelmassa piirtyi jo kauden 2024 ensimmäiset sarjapelitkin. Systemaattinen ja määrätietoinen viikko- ja kuukausiohjelma käynnistyi.

Eikä tähtäin osu vain kauteen 2024. Suunnitelmissa vilkkuu vihreänä jo vuosi 2025 ja vielä sitäkin kaukaisempi aikajana. Naisten joukkueelle käynnistetään määrätietoinen kehitysprojekti. Suunnitelmassa luodaan aluksi kehittymispohjat vuoteen 2024, ja vuonna 2025 tavoitellaan jo menestystäkin. Kaiken perustana toiminnalle ovat pelaajien systemaattinen harjoittelu, sitoutuminen sekä tavoitteellisuus. Simon Kirin tyttö- ja naispesäpalloon luodaan toimintamallit, joihin kuuluvat eri juniori-ikäluokkien yhdenmukainen pelikirja ja tavoitteellinen harjoittelu.

Harjoittelukausi käynnistynyt

Joukkueen vastuuvalmentajana aloittanut Ville Vakkala kertoo, että lajitreenit pyörivät nyt täydellä tohinalla neljä kertaa viikossa. Harjoitukset tehdään viikolla Simossa ja Muhoksella ja lauantaisin yhteistreeneissä Iissä. Fysiikkapuolta on tarkasteltu jo marraskuussa. Joukkueen harjoitusringissä on monen ikäistä pelaajaa, aikuisurheilijoista B- ja C-ikäisiin saakka.

Ville painottaa, että pelaajat ovat sitoutuneet treenaamiseen sekä yhteisharjoitusten muodossa että omatoimisesti. Tekemistä on jokaisella osa-alueella, mutta tammikuulle asti pysytään perusasioissa ja luodaan pohjia peruskuntoa kohottamalla. Tärkeintä on koko ajan miettiä sitä mitä halutaan harjoituksiin viedä, ja tehdään se sitten hyvällä fokuksella. Tähän on saatu näkemyksiä myös pelaajilta.

Vielä ennen joulua suunnataan Kuortaneelle viikonlopun leiritykseen, jossa myös pelataan ensimmäinen harjoitusottelu Alajärven Ankkureita vastaan. Leirityksen aikana saadaan myös koko rinki kasaan sekä pelaajille yhdessäoloa. Näin saadaan porukka hitsautettua yhteen.

Lukkaroinnissa vastuuta tullaan Víllen mukaan jakamaan kaudella 2024. Lukkareiden kehittämistä tehdään MuPS:sista tulleen lukkarin Karoliina Kaiposen avustuksella. Hänellä on usean vuoden kokemus kapellimestarin roolista pelikentiltä. Lukkarin tontille ei viime vuonna ollut tunkua, mutta nyt treenautetaan vähintään 2–3 lukkaria yhtä aikaa, ettei olla sitten kesällä yhden kortin varassa.

Vastuuvalmentajan mietteitä

Ville Vakkalalla on selkeät näkemykset pitkän aikavälin suuntaviivoista. Uuden toimintamallin mukaisesti nuoria tullaan nostamaan mukaan naisten pelaajarinkiin. Tyttöpesäpallossa on Simon Kirillä kohtuullisen hyvä tilanne, joten sieltä tullaan saamaan uusia pelaajia naisten toimintaan tulevina vuosina.  Ville korostaakin, että junnujoukkueiden valmentajat tekevät tärkeää työtä. Toivottavasti mahdollisimman moni junnuista pysyy pesäpallon parissa tulevaisuudessakin, Ville miettii ja jatkaa: ”silloin meillä on edellytykset ja mahdollisuudet toiminnan kehittämiseen.”

Ville kertoo, kuinka uteliaana ja tunnustellen mennään eteenpäin, ja mielenkiintoista aikaa tämä on myös itse valmentajalle. Aikuisten joukkueessa toimimisesta ei ole kokemusta kuin omalta pelaaja-ajalta. Silloin valmentajat olivat aika vähissä Simon Kirissäkin, Ville heittää ja toteaa, että onneksi tilanne on nyt parempi niin junnupuolella kuin aikuistenkin päivittäisessä tekemisessä.

Edellytykset ovat uudella vastuuvalmentajalla kuitenkin hyvät. Töiden puolesta hän on tottunut jo vetovastuun ottamiseen erilaisissa työympäristöissä, ja ihmisethän valmennustakin tekevät. Villen mukaan on vain löydettävä ne hyvin toimivat jutut ja kehitettävä niitä yhdessä muun valmennuksen ja pelaajien kanssa. Selkeä opinpaikka myös itselle niin ihmisenä kuin valmentajana, tuore vastuuvalmentaja toteaa lopuksi.

Jenny Mattila (aikaisempi seura MuPS)

Jenny Mattila on yksi naisten joukkueen uusista pelaajista Muhokselta. Hyvillä mielin olen siirtynyt Simon Kiriin, Jenny kommentoi. Hänen mukaansa asiat ovat alusta alkaen hoituneet hyvin ja seuran toiminta vaikuttaa hyvin elinvoimaiselta.

Jennyn mukaan naisten joukkue on motivoitunut, ja hän itse on kokenut olleensa alusta alkaen tervetullut porukkaan. Syyskausi on treenien osalta mennyt mukavasti ja selkeät askelmerkit tekemiseen ovat olemassa. Joukkueessa on paljon uusia pelaajia, joten paljon töitä on tehtävä Jennyn mielestä yhteispelin kehittämiseksi.

Karoliina Kaiponen (aikaisempi seura MuPS)

Karoliina Kaiponen on myös yksi Muhokselta Simoon siirtyneistä pelaajista. Karoliina kertoo, että positiivisin mielin on lähdetty uuteen joukkueeseen. Hänestä on ollut mukava saada tutustua uusiin pelaajiin, valmentajiin ja seuran toimijoihin.

Karoliina toteaa, että harjoitukset ovat lähteneet mukavasti pyörimään ja koko ajan käännetään entistä enemmän katseita kohti tulevaa kesää. Hommia tehdään sen eteen, että kesä sujuu sitten tavoitteiden mukaisesti. Joulukuun leiritys antaa varmasti mukavasti suuntimia talven harjoituksiin, Karoliina summaa tilannetta.

Meidät on otettu hyvin vastaan Simon Kirissä, Karoliina lisää. Innolla odotetaan, että saadaan ensi kesänä pelata hyviä ja tasokkaita pelejä. Toivottavasti katsomossa on paljon meidän joukkueemme kannattajia antamassa kannustusta, lukkarin tontille istutettu tuore vahvistus heittää simolaisille haasteena.

Haaste otetaan tietysti vastaan. Kesällä 2024 nähdään Tuulivoima-areenalla uudistuneella ilmeellä.


Teksti: Matti Enbuske